Met kinderen een wandeling doen is heel anders dan dat je op een solo hike gaat. Je moet vooraf toch een route uitzoeken die voor de kinderen niet te lang en toch leuk is. Mocht je kindje in een draagzak mee gaan, dan kan je natuurlijk een iets langere route wandelen. Als je kindje zelf loopt, is het aan te raden om een niet al te lange route te lopen. Dit is per kind verschillend, maar je kan wel deze richtlijn aanhouden: 1 kilometer per levensjaar. Dus is je kindje 4, dan zou hij of zij 4 kilometer moeten kunnen volhouden. Let wel op dat je het opbouwt. Om je verder op weg te helpen: 5x de leukste korte wandelingen voor kids.

Het maakt het voor kinderen ook altijd extra leuk als er iets speciaals te zien of beleven is. Maar mocht dat niet in de buurt zijn, kan je er zelf altijd iets extra’s aan toevoegen door een spelletje te spelen, iets leuks te vertellen over het bos of bijvoorbeeld in de herfst spullen voor een herfsttafel verzamelen. En zo maak je van iedere tocht een leuke korte wandeling voor kids.

Wil je meer weten hoe wij het wandelen met Riv doen? Check dan hier tips & tricks!
Of hoe wij Wintersporten met een dreumes? Check het hier!

En dus hieronder: 5x de leukste korte wandelingen voor kids!

Laarzenpad

Lekker stampen door de plassen! En banjeren door de modder! Kids vinden niks leuker dan dat! En met het weer in Nederland, kan je bijna het hele jaar wel een laarzenpad lopen waar je lekker door de blubber kan stampen. En het mooie bij een laarzenpad is dat je écht in de natuur bent en onderweg vaak vanalles tegenkomt, zoals beekjes die je moet oversteken, moeras waar je langs moet en misschien tref je wel bijzondere dieren onderweg.

Wij hebben laatst het Laarzenpad bij bezoekerscentrum De Wieden gelopen. Echt een leuk avontuur met onderweg genoeg te zien. De route is nog geen 2,5km en dus prima te doen voor kids vanaf 3 jaar. Onderweg kom je onder andere een trekpontje, rietland, moeras en de Beulakerwijde.

Dus trek je kinderen de laarzen aan, doe zelf stevige schoenen aan en trek erop uit!

Bospad

Bospaden zijn er in Nederland meer dan genoeg! Overal waar maar een stukje bos is, kan je wel tussen de bomen door lopen. Zelf vind ik het leuk om in een bosgebied te lopen dat bestaat uit verschillende soorten bos. Dan loop je het ene moment in een donker dennenbos en het volgende moment tussen de loofbomen en of struiken. In Nederland kan je deze gemengde bossen overal wel vinden.

De leukste paden in het bos zijn de hele smalle paden, met veel bomen en struiken direct naast het pad. Je kronkelt door het bos en door de dichte bebossing, is het lastig te zien waar je uit komt. En het kan zomaar zijn dat je dan ineens weer in een stuk dennenbos uitkomt.

Het bos vind ik eigenlijk het hele jaar door leuk: In de zomer is het fijn, omdat je dan schaduw hebt, in de lente zie je dat het bos langzaam weer groen wordt, en zeker het fris groene blad, is prachtig! In de winter is het mooi omdat er dan, met een beetje geluk, sneeuw ligt. Maar mijn favoriet voor een boswandeling is toch echt de herfst. De prachtige rode, gele, bruine bladeren, deels aan de boom en deels op de grond. En dan zeker als de herfstzon er op schijnt….dat is echt genieten van alle kleuren!

Heideloop

Nederland kent veel nationale parken, in alle uithoeken van het land. In veel van deze gebieden heb je ook stukken heide. De heide geeft me altijd een weids gevoel. In tegenstelling tot het bos, kan je ver kijken, waardoor je ook makkelijker herten in de verte ziet. En de mooiste periode voor de heide is augustus. In deze periode staat de heide volop in bloei en kleurt deze helemaal paars. Echt een prachtig om over de smalle paden tussen de heide door te lopen. Heide gebieden die er voor mij uitspringen zijn de Posbank (Gelderland), Holtingerveld (Havelte), de Renderklippen (Epe/Heerde) en de Ermelosche Heide/het Speulderbos (Ermelo). Maar natuurlijk zijn er nog veel meer mooie heide velden in Nederland te vinden.

Blotevoetenpad

Op een blotevoetenpad loop je, zoals de naam al aangeeft, op blote voeten! Het pad bestaat uit verschillende ondergronden waardoor je nog meer een met de natuur bent. Het is voor kinderen heel leuk om de verschillen te voelen en daarnaast is het ook nog goed om te aarden!

Wij hebben zelf nog geen blotevoetenpad gelopen, maar zijn wel erg benieuwd hoe dat is. Als Riv wat ouder is, gaan we dit zeker met hem uitproberen!

Wandelpad met een verhaal

Nederland heeft heel veel historie dat je terug kan zien in het landschap. Zo hebben we in Nederland heuvels die ontstaan zijn in de ijstijd door het verschuiven van ijsplaten. Maar ook bossen waar veel historie is zoals landgoed met veel familiehistorie. En we hebben hele jonge bossen zoals het Kuinderbos of de Oostvaardersplassen, die gecreëerd zijn na het inpolderen van een stuk van de Zuiderzee.

Vlakbij Marknesse en Vollenhove heb je het Waterloopbos. In dit bos staan bouwwerken, die door ingenieurs ontwikkeld zijn om diverse deltawerken te testen. Hier zijn meerdere modellen van deltawerken gebouwd, die door Nederlandse bedrijven wereldwijd ontwikkeld en gebouwd zijn. Hier is voor kinderen veel te zien en is er veel uitleg over de verschillende bouwwerken. Erg interessant, voor de kinderen én voor jezelf! In dit bos zijn meerdere routes mogelijk.

Nu heb je 5x de leukste wandelingen met kids, dus ik zou zeggen: Ga er op uit! Ga op avontuur!