Iedere keer als we in de bergen zijn, krijg ik een paar dagen voor we naar huis gaan altijd heel sterk het gevoel dat ik vaker naar de bergen moet. En iedere keer wordt ik geïnspireerd door mensen die bergbeklimmen, huttentochten maken en trailrunnen. De vraag is dus hoe kan ik vaker de bergen in én meer proeven van een van deze outdoor activiteiten? Eén van de ideeën was om de Alpinisme cursus Sneeuw & IJs (C1) te gaan volgen. Ik neem je graag mee in mijn verhaal over deze cursus.

Hoe kom je er op?

Afgelopen maart kwam ik een filmpje tegen van iemand die een alpinisme cursus Sneeuw & IJs had gedaan in Oostenrijk. Ik had hier natuurlijk zelf ook al eens naar gekeken, maar vooralsnog had ik hier nog niks mee gedaan. Maar door dit filmpje begon het wel meer te kriebelen. Via de site van de NKBV kwam ik op hun pagina over reizen via Bergsportreizen.nl. Daar zag ik de verschillende cursussen die aangeboden werden, maar mij sprak de C1 basiscursus Sneeuw en IJs me het meeste aan. En wat ik tof vond, is dat deze ook aangeboden werd in het Ötztal, het dal waar wij al jaren komen voor de wintersport en ook vorig jaar zomer een week verbleven.

Met een beetje passen en meten qua werk, kon ik het regelen om een week vrij te zijn. Eigenlijk iets meer dan een week, zodat ik voordat de cursus begon, nog even 3 dagen kon acclimatiseren daar. En het leuke was: Samen met Lous en Riv, want zij gingen ook mee! Niet de cursus doen, maar ze verbleven wel in het Ötztal en gingen zelf wandeltochten maken.

De voorbereiding

Na de aanmelding bij de Alpinisme cursus Sneeuw & IJs (C1) kreeg ik een overzicht van alle gear die we nodig hadden voor de reis en wat we verder aan voorbereiding moesten doen. De gear aanschaffen was makkelijk: Gamaschen, wandelschoenen categorie C (stijgijzer-vriendelijk), regenbroek met rits aan de zijkant, prusiktouwtjes, carabiners en bandlus. Er was nog een hele lijst met andere dingen, maar dat had ik al in mijn bezit, zoald een wandelrugzak van 35 tot 40 liter.

De andere voorbereiding was conditie. Er werd geadviseerd dat je een wandeltocht van 8 uur moet kunnen volhouden. Ik heb hier dus ook voor getraind met tochten van 6 tot 7 uur maximaal. Ook om mijn nieuwe LaSportiva schoenen in te lopen. Daarnaast ben ik vanaf april ook 1x per week naar de sportschool gegaan. Dit meer om het wandelen naar boven (op de loopband) te trainen, maar ook wat kracht op te bouwen voor alle klimavonturen die tijdens de cursus op de planning staan.
Eerlijk gezegd denk ik dat ook zonder de training van de lange wandeltochten en de sportschool ik ook voldoende conditie had gehad. Maar je wil tijdens zo’n reis natuurlijk ook niet de langzaamste zijn of het niet vol kunnen houden. Dus ik ben wel heel blij dat ik dit qua voorbereiding heb gedaan. Zo kon ik tijdens de reis ook maximaal genieten!

De kennismaking

Wij gingen een paar dagen voor de reis al naar het Ötztal. We verbleven in Längenfeld en hebben de dagen voordat de cursus begon zelf al gewandeld in de bergen met z’n drieën. Hoe we dat doen met een kleine in de bergen wandelen? Check het hier. Erg leuk, vooral om te zien hoe Riv het er vanaf bracht. De zondagochtend brachten Lousanne en Riv mij weg naar Obergurgl, waar het meeting point was. Ik was licht gespannen voor de hele week maar had er super veel in in! Bij het meeting point ontmoetten we de twee gidsen en de andere deelnemers en na een korte kennismaking gingen we op pad.

Belangrijkste aan de dagindeling is dat je er vanuit moet gaan dat de planning helemaal anders kan zijn.

Het was regenachtig, maar ondanks dat was de tocht naar de Langtalereckhütte echt prachtig. En ideaal om met iedereen onderweg kennis te maken. Na zo’n 3uur kwamen we aan in de hut en was het tijd om op te warmen, bij te komen, wat te eten en in te checken op de kamers. We waren met 10 deelnemers en hadden een kamer van 2 en een kamer van 8. De verdeling was snel gemaakt.

Het begin van de cursus

En toen ging de cursus pas echt beginnen. Een gedetailleerde beschrijving van iedere dag is bij de NKBV/Bergsportreizen te krijgen en ik heb op onze instagram ook een beschrijving gemaakt per dag. Check hier de eerste dag. Belangrijkste aan deze dag indeling is dat je er vanuit moet gaan dat je vanwege het weer waarschijnlijk een andere planning krijgt. Iedere dag bestaat in basis uit een hike, waarbij je van 8 tot 15uur onderweg bent. Onderweg krijg je techniek trainingen en uitleg over waar je op moet letten. Nadat je in de middag terug bij de hut bent, heb je even tijd om bij te komen, wat te eten en te drinken. En dan krijg je nog 1,5 tot 2 uur techniek oefeningen of voorbereiding op de volgende dag zoals stijgijzers voorbereiden, abseilen en knooptechnieken.

Je hebt direct verantwoordelijkheid voor de groep.

Tijdens onze cursus konden we t/m woensdag alles doen zoals gepland. Vrijdags was er echter slecht weer voorspeld en dus hebben we de tocht van vrijdag op donderdag gezet, mét daarbij het techniek deel van de donderdag erachteraan. Dit resulteerde in een hele lange en intensieve dag op donderdag. Maar was meteen een perfecte afsluiter van de cursus. Op vrijdag hoefden we alleen van het Ramolhaus terug naar Obergurgl te wandelen. Dit was slechts 2,5uur naar beneden hiken, helaas in de regen. Door de wijziging in de planning waren we niet om 17uur, maar al om 11uur terug in het dorp. Perfect om nog even met elkaar te lunchen en af te sluiten.

Dagleider

De cursus was écht super gaaf! Heel erg veel geleerd over wandeltechnieken, hoe je in bepaald terrein het beste kan bewegen, hoe je moet navigeren, kaartlezen, tochtenplanning, weersvoorspelling, touwtechnieken, gletschertechnieken, reddingtechnieken. Echt heel vet om dit allemaal te leren!

Een tof onderdeel van de alpinisme cursus Sneeuw & IJs (maar ook voor andere vergelijkbare cursussen) is ook dat er 2 dagleiders zijn. Die werden de avond ervoor aangewezen en moesten samen de tocht voorbereiden: Route bepalen, tijdplanning maken, uitrusting bepalen, het weer checken en de groep briefen de avond vooraf én in de ochtend. Tijdens de tocht zelf liep één van de leiders voor en de ander achteraan en bepaalden samen het tempo, pauzes en hield de planning en het weer in de gaten. Wanneer nodig moest het plan dan aangepast worden. Je hebt direct verantwoordelijkheid voor de groep.

Het huttenleven

De hutten waar wij verbleven waren echt top. En oh, wat hou ik van het huttenleven! Voor mensen die weleens op wintersport zijn geweest, dit voelt ongeveer net zo! De hele dag buiten, heerlijk in de bergen en dan ’s middags binnenkomen bij een warme hut, heerlijk eten en drinken. Het slapen met 8 mensen op een kamer, vond ik wel even spannend. Iedereen heeft toch zijn eigen tijd om er in en uit te gaan en misschien snurkt er wel iemand. En is de hut gehorig? Hoor je anderen op andere kamers ook? Je moet wel goed slapen, want de dag erna ben je weer de hele dag actief…maar bij ons ging dit perfect!

Om 10:00uur heb je huttenruhe, dus dan gaat iedereen ongeveer naar bed. En de tijd dat we klaar moesten staan voor vertrek was bij iedereen bekend. Iedereen kon dan zelf bepalen hoe laat hij of zij aan het ontbijt ging. Ik ben iedere dag nogal vroeg, dus was samen met 3 andere deelnemers altijd al vroeg bij het ontbijt. Heerlijk de dag relaxed beginnen.

Deze gezelligheid, hoog in de bergen, was het allermooiste!

Naast dat we heel veel geleerd hebben tijdens deze alpinisme cursus Sneeuw & IJs, was het ook een hele gezellige week met de groep. We hebben heel erg veel gelachen, spelletjes gespeeld en geouwehoerd. We hadden een hele leuke groep, iedereen was heel erg verschillend. Maar we hadden met z’n allen 1 doel en dat was deze cursus volbrengen. Dat brengt meteen een groepsgevoel naar boven, al vanaf het eerste moment dat we elkaar ontmoetten. En deze gezelligheid, hoog in de bergen en gezamenlijk dit avontuur beleven, was het allermooiste!